Dlaczego warto używać oleju kokosowego?

Nie wiem dlaczego, ale panuje powszechna opinia, że olej kokosowy jest szkodliwy. Nie wszyscy wiedzą, że ludzie na całym świecie doświadczają zdrowotnych korzyści płynących z używania oleju kokosowego.

Poniżej przedstawię Ci 8 powodów, dla których warto stosować olej kokosowy, jako alternatywę dla innych popularnych olejów kuchennych.

Dlaczego warto używać oleju kokosowego?

1. Olej kokosowy nie zamienia się w tkankę tłuszczową w organizmie.

Olej kokosowy zawiera tzw. średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT), które są łatwe do spalenia przez organizm bez przekształcania w tkankę tłuszczową.

Większość olejów i tłuszczów do gotowania zawiera długołańcuchowe trójglicerydy (LCT) i to właśnie one są przechowywane w postaci nadmiernego tłuszczu.

Natomiast olej kokosowy ze względu na to, że jest MCT łatwiej jest absorbowany i przekształcany w energię przez organizm.

bio olej kokosowy

2.Osoby spożywające olej kokosowy zachowują świetne zdrowie.

W naszej szerokości geograficznej olej kokosowy, jest spożywany przez osoby, które interesują się zdrowym stylem życia, ale nie gości on na stałe w kuchni u całego społeczeństwa.

Jednak  w tych częściach świata, gdzie kokos występuje naturalnie ludzie spożywają go od dawna i jest jednym z elementów ich codziennego jadłospisu.

Dzięki temu zachowują dobre zdrowie i nie chorują na choroby serca. Poza tym nie dręczy ich również obecna zmora naszej cywilizacji, czyli otyłość.

3. Olej kokosowy przyśpiesza metabolizm.

Trójglicerydy średniołańcuchowe (MTC) z oleju kokosowego po dostaniu się do organizmu, nie zostają zamienione w tkankę tłuszczową tylko od razu są wykorzystywane do produkcji energii.

I dzięki temu nasz metabolizm przyśpiesza, co sprzyja oczywiście utracie wagi. Po dodaniu oleju kokosowego( MCT) do posiłku spalanie kalorii może przyśpieszyć nawet trzykrotnie w porównaniu do spożycia innych tłuszczów (LTC).

Kwasy tłuszczowe o średnim łańcuchu są metabolizowane w inny sposób niż te o długim, co prowadzi do korzystnego podkręcenia tempa metabolizmu.

Poza tym olej kokosowy hamuje apetyt i sprawia, że na długi czas po posiłku czujemy sytość w żołądku.

bio olej kokosowy

4.Olej kokosowy zawiera kwasy tłuszczowe Omega – 3.

Większość olejów, jakie używamy w kuchni zawiera kwasy tłuszczowe Omega – 6 i jemy ich zbyt dużo. Prawidłowa proporcja kwasów Omega – 6 do Omega – 3 powinna wynosić 1 : 1, ale wynosi 50 : 1.

W związku z tym należy ograniczyć tłuszcze zawierających kwasy Omega – 6 i zwiększyć w naszym codziennym menu spożywanie kwasów Omega – 3.

A ponieważ olej kokosowy zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe Omega – 3 jest świetnym uzupełnieniem naszego pożywienia.

5. Olej kokosowy zwiększa energię.

Dlaczego warto używać oleju kokosowego ? Ponieważ ze względu na zdrowe kwasy tłuszczowe Omega – 3 i fakt, że przyśpiesza metabolizm, większość ludzi, którzy uwzględniają w swojej diecie olej kokosowy odczuwa przypływ dodatkowej energii w codziennym życiu.

Dzieje się tak dlatego, że olej kokosowy MCT promuje termogenezę, która zwiększa przemianę materii organizmu, produkując energię.

Dlatego osoby dotkniętych chronicznym przemęczeniem powinny spożywać olej kokosowy dla polepszenia swojej formy.

6. Olej kokosowy jest świetny do gotowania.

Olej kokosowy może być używany w wysokich temperaturach i nie ma to wpływu na jego dobroczynne właściwości.

Istnieje kilka zdrowych tłuszczów zawierających kwasy Omega – 3 takich, jak: olej lniany, czy oliwa z oliwek, ale nie radzą sobie dobrze w wysokiej temperaturze.

Natomiast olej kokosowy nadaje się do gotowania i nie traci swoich właściwości.

Olej kokosowy  w temperaturze pokojowej może stać nawet rok, nie jełczeje i nie ma to wpływu na jego jakość.

bio olej kokosowy

7. Zastosowanie pielęgnacyjne oleju kokosowego.

Oprócz tego, że olej kokosowy ma korzystny wpływ na nasze zdrowie to ma również zastosowanie w kosmetyce i możemy stosować go zewnętrznie.

Możemy nakładać olej kokosowy bezpośrednio na skórę i włosy. Daje tymczasową ulgę problemom skórnym takim, jak wysypka, czy trądzik.

Pomaga w gojeniu i przywraca skórze młodszy wygląd. Nie tylko zmiękcza i wygładza skórę, ale ma właściwości przeciwutleniające, które chronią przed działaniem wolnych rodników.

Olej kokosowy świetnie nadaje się do masażu.

8. Olej kokosowy ma właściwości przeciwbakteryjne.

Bogactwem tego oleju są zawarte w nim zdrowe kwasy tłuszczowe nasycone, a w szczególności kwas laurynowy, który ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Działanie kwasu laurynowego jest tak silne, że jest on z powodzeniem stosowany w leczeniu AIDS. Działając profilaktycznie dobrze jest stosować w zwiększonej ilości w okresie przeziębień.

Olej kokosowy pomaga również lepiej wchłaniać składniki odżywcze takie, jak Witamina E.

Ponieważ ten olej łatwo się nie utlenia dzięki temu wolne rodniki nie powodują uszkodzeń naszego organizmu.

Z powodu dezinformacji, jaką otrzymywaliśmy wiele lat straciliśmy korzyści, jakie olej kokosowy dawał od wieków ludziom w tropikach.

Na szczęście teraz możemy do woli korzystać z jego dobroczynnych właściwości tak w kuchni, jak i w kosmetyce ponieważ możemy bez problemu zaopatrzyć się w ten produkt.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook