Zakwaszenie organizmu – produkty zakwaszające.

Podstawą dobrego stanu zdrowia i prawidłowego przebiegu procesów życiowych jest równowaga kwasowo – zasadowa. To jeden z najważniejszych mechanizmów regulacyjnych naszego organizmu.

Organizm ludzki do prawidłowego funkcjonowania wymaga pH o wartościach mieszczących się między 7,35 a 7,45, które można uznać za zrównoważony, neutralny poziom pH.

Kiedy ta równowaga zostaje zachwiana zaczynasz odczuwać skutki zakwaszenia organizmu.

Zakwaszenie organizmu – objawy.

Brakuje Ci energii, masz złe samopoczucie, często się przeziębiasz, odzywa się zgaga i dolegliwości jelitowe, włosy zaczynają wypadać, a paznokcie są osłabione. Nawet niewielkie odchylenia od normy wywołują zaburzenia w procesach przemiany materii.

Zakwaszenie sprawia, że organizm nie funkcjonuje prawidłowo i przyczynia się do wielu niebezpiecznych chorób np: osteoporozy, nadwagi, nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy, kamicy nerkowej, zawałów serca, migren, a nawet nowotworów.

Nerwowość, pobudliwość bez powodu, drażliwość, katar, zapalenie dziąseł, pieczenie kącików ust (zajady), lumbago, sztywnienie szyi, zapalenie dziąseł, sucha skóra skłonna do podrażnień to kolejne objawy wskazujące na zakwaszenie organizmu.

Są one niespecyficzne i mogą być spowodowane wieloma czynnikami, dlatego trudno jednoznacznie stwierdzić, czy to zakwaszenie odpowiada za nasze dolegliwości, ale na pewno warto to sprawdzić.

odkwaszanie organizmu

Zakwaszenie organizmu – jak to sprawdzić?

 

Oceny poziomu zakwaszenia organizmu można dokonać sprawdzając pH moczu za pomocą papierka lakmusowego. Pomiar przeprowadzamy rano zaraz po przebudzeniu, nie powinieneś też nic pić ponieważ zmieni to pH moczu.

Pobierz mocz do jałowego pojemnika, a następnie umieść w nim papierek. Nie dotykaj jednak palcami części wskaźnikowej ponieważ skóra ma odczyn kwasowy co może zaburzyć wynik.

Pomiary należy wykonywać codziennie, z tych wyników należy ułożyć wykres. Jeśli otrzymany wykres układa się w linię prostą lub lekko wznoszącą się oznacza to, że Twój organizm jest zakwaszony. W przypadku , gdy pH jest prawidłowe wykres powinien być w postaci zygzaka.

Nasza dieta powinna się składać w 80% z produktów zasadotwórczych i obojętnych i w 20%  produktów kwasotwórczych.

Co zakwasza organizm?

Produkty zakwaszające.

Produkty wysoko kwasotwórcze PH 55,9 – 

zakwaszenie organizmu

  • mięso i wędliny (zwłaszcza wieprzowina)
  • biała mąka pszenna i produkty pochodne
  • biały ryż
  • cukier i produkty zawierające cukier
  • sztuczne słodziki
  • słodkie napoje
  • czarna herbata
  • czekolada, kakao
  • sery żółte
  • sól

Produkty średnio kwasotwórcze PH 6 – 6.9;

zakwaszenie organizmu

  • chleb żytni
  • płatki zbożowe
  • ryż brązowy
  • makaron pełnoziarnisty
  • ryby
  • jaja
  • kiwi
  • orzeszki ziemne
  • piwo

Produkty w niewielkim stopniu  kwasotwórcze PH do 7,0;

zakwaszenie organizmu

  • twaróg
  • kasza gryczana
  • orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
  • makaron sojowy
  • orzechy laskowe i orzechy nerkowca

Produkty neutralne PH 7,0;

zakwaszenie organizmu

  • śmietana
  • serwatka
  • jogurt naturalny
  • masło
  • oleje roślinne

Inne źródła, które mogą przyczynić się do zakwaszenia organizmu:

  • potrawy smażone na głębokim oleju
  • melasy i przetworzone mieszanki miodów pszczelich
  • oleje rafinowane (uniwersalny, palmowy, sojowy słonecznikowy)
  • niektóre rośliny strączkowe (soja, groch)
  • ziemniaki bez skórki
  • niektóre owoce (żurawina, borówki, jagody, śliwki)
  • alkohol wszelkiego typu
  • tytoń
  • stres
  • leki

Żeby odkwasić organizm trzeba na jakiś czas wykluczyć te produkty z codziennego jadłospisu, albo chociaż ograniczyć te najbardziej zakwaszające. Na pewno należy zwiększyć ilość warzyw w posiłkach ponieważ neutralizują nadmiar kwasowości w naszym organizmie.

W następnym artykule dowiesz się, jakie są sposoby na odkwaszenie organizmu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook